Ovalracing Ter Apel

Ovalracing vertoont sterke verwantschap met de Amerikaanse manier van autoracen waarbij gereden wordt op ovale banen. In ons land gebeurt dat in Ter Apel. Zo’n ovalracing-circuit is helemaal verhard, het mag niet korter zijn dan 400 meter en niet langer dan 1000 meter en de rechte stukken mogen nooit langer zijn dan 250 meter. Per race worden maximaal 30 auto's tegelijk gestart, in rijen van 2 of 3 naast elkaar. Wie met Ovalracing wil beginnen hoeft geen examen te doen, maar heeft wel een clublicentie nodig. Bovendien wordt er gereden in deugdelijke brandwerende kleding (boven en onderkleding) en een goedgekeurde helm is verplicht. Wie denkt dat 't rondjes rijden op zo'n ovale baan eentonig is, vergist zich. Bovendien is er een extra spanningselement: de snelste rijders starten niet zoals bij de meeste takken van autosport gebruikelijk is vóóraan, maar achteraan. Ze moeten dus gaan inhalen en reken maar dat dat voor sensatie zorgt. De auto's waarmee wordt gereden zijn zogenaamde 'specials', auto's dus waaraan meer mag worden gewijzigd dan in de officiële autosportregels is vastgesteld. Één categorie is buitengesloten nl. auto's met vierwielaandrijving. Alle auto's moeten zijn voorzien van een rolbeugel, een veiligheidskooi met nog extra beveiliging voor de bestuurder. Bovendien mogen brandstoftanks (voor benzine of diesel, want alleen daarmee mag worden gereden) niet groter zijn dan 20 liter.

In 2022 wordt er wederom gestreden om het Internationale Nederlands- & NNO Clubkampioenschap Ovalracing. Het seizoen bestaat uit zes wedstrijddagen. Alle wedstrijden vinden plaats in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

Voor de klassenindeling zijn er in het seizoen 2022, 8 verschillende categorieën die meestrijden voor het NK Ovalracing: 

 

-       Junioren
        Racen vanaf je 11e? In Ter Apel is het mogelijk!

De juniorenklasse is een klasse waarin jeugdigen vanaf 11-16 jaar kunnen deelnemen met auto’s tot max 1030 cc. Geen slicks toegestaan. 

Om in deze klasse deel te kunnen nemen dient men een NAB licentie voor de junioren te hebbenl. Aanmelden of informatie aanvragen kan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
 

-       Rookie Rods
Racen met een klein budget? De Rookie Rods zijn dankzij het strenge reglement en dito keuringen dé mogelijkheid om kennis te maken met deze vorm van autosport. 

 

-       Standaardklasse 2000
Prachtige bolides en spannende races zijn de ingrediënten van deze klasse. 

De standaardklasse 2000 met een maximum cilinderinhoud van 2030 cc, het aantal kleppen is geheel vrij. De motor dient bij de carrosserie te horen. Gebruik van slicks is toegestaan.
 

-     SuperRods; divisie sportklasse
Technisch hoogstaand met reglementaire beperkingen. De combinatie tussen vrijheden en beperkingen aan de motor geven de sleutelaars alle kansen in deze klasse. 

Motoren toegestaan met een maximum cilinderinhoud van 2030 cc. Bij motoren tot 1630 cc is injectie toegestaan. Motoren tussen 1630 cc en 2030 cc moeten rijden met carburateur, met maximaal 4 gaskleppen van 40 mm. Inwendige preparatie van de motor is vrij. Gebruik van slicks is toegestaan.
 

-       SuperRods; divisie superklasse
Breed, bruut en snel. In deze 'koningsklasse' komen de snelste bolides aan de start welke strijden voor elke positie. 

Motoren toegestaan met een maximum cilinderinhoud van 2900cc. Motorkeuze is vrij. Gebruik van slicks is toegestaan. In deze “koningsklasse” van het ovalracen zijn de vrijheden betreffende preparatie van de auto’s groot de snelheden liggen dan ook hoog. 
 

-       BMW 325I CUP
Een echte merkencup met veel spektakel dankzij de 200pk in het vooronder welke via de achterwielen op het asfalt gebracht worden. 

Alleen BMW 325i, model E36 –  4 deurs en coupe toegestaan, met motorcode M50B25 (zonder vanos), bouwjaar 12-1990 t/m 12-1995. Verplicht bandenmerk voorgeschreven. Deze klasse is de eerste merkencup die zijn intrede doet bij het ovalracen. Door het strakke reglement en allemaal gelijke auto’s worden de kosten beheersbaar gehouden en bepalen de kwaliteiten van de coureur voornamelijk de strijd. 2009 was een test-seizoen voor deze klasse. 2017 belooft ook weer een mooi seizoen te worden voor deze klasse, waarin we rond de 20 deelnemers mogen verwelkomen!!!
  

-     National Hotrods
De National Hotrods zijn al vele jaren actief op de verschillende ovals in Nederland. Deze klasse kent een rijke historie en behoorde in de jaren '90 en 2000 ook al tot de vaste waarden van het NK Ovalracing in Ter Apel. Na enkele jaren afwezigheid en diverse gastoptredens is deze klasse vanaf 2014 alweer een integraal onderdeel van het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing. De reglementen van de overkoepelende NHRRG rijdersorganisatie worden gehanteerd.

 

-      Spedeworth 2.0 litre Hotrods
De Spedeworth 2.0litre Hotrods zijn sinds 2014 ook toegevoegd aan het reguliere programma van het NK Ovalracing. De klasse is afkomstig van samenwerkingspartner Spedeworth Motorsports uit Groot Brittannie. Het reglement is 1 op 1 overgenomen en wordt door NNO Ter Apel uitgevoerd op het continent. De coureurs in deze klasse rijden dan ook rechtsom. Jaarlijks mogen we tijdens het Speedweekend ook diverse Britse coureurs verwelkomen en de uitwisseling is helemaal compleet met de deelname van diverse Nederlandse en Duitse coureurs bij de wedstrijden in Engeland.


Inlichtingen via F. d'Haan, Klaverkamp 39, 7908 MK  Hoogeveen, telefoon: 0528-265036.

Kijk ook even verder op onze site www.ovalracing-terapel.nl waar de complete reglementen zijn te vinden en voor algemene vragen mailt u Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
logo spedeworth